Pagini

luni, 15 martie 2010

Soarele in tinta cometelor kamikaze

Vineri, 12 martie 2010 a avut loc un eveniment destul de frecvent insa si spectaculos in acelasi timp. Observatorul SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) a surprins destramarea unui fragment de cometa in timp ce aceasta s-a apropiat de atmosfera solara. Evenimentul nu a fost vizibil cu niciun instrument de amator. Acest tip de comete poarta denumirea generica de sungrazers, dar mai sunt supranumite si "comete kamikaze" sau bulgari din iad. (pretty cool, huh? :p ) Ele se avanta spre propriul sfarsit dogoritor din atmosfera solara cu o viteza de peste 300 de mile pe secunda.



punctul luminos din partea dreapta jos este planeta Mercur

Prima data cand s-au descoperit aceste tipuri de comete a fost in timpul unei eclipse totale de soare din mai 1882. Probabil ca a fost o imagine memorabila momentul in care eclipsa a atins punctul maxim si a fost vizibila dara luminoasa alaturi de coroana solara. Alte astfel de comete pot fi suficient de stralucitoare incat sa fie vizibile chiar si pe cerul zilei. Cea mai recenta a fost Ikeya-Seki in 1965.

Deoarece cometele de acest tip par sa aiba orbite similare, se presupune ca ele ar proveni de la o asa-zisa "cometa mama" ce s-a dezintegrat acum 2000 de ani...

Desi fanii focurilor de artificii cosmice se pare ca au ratat momentul culminant cu doar cateva miliarde de ani se pare ca universul inconjurator este inca suficient de activ si dupa 4 miliarde de ani de la nasterea sa incat sa trezeasca emotii si admiratie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu