Pagini

joi, 25 martie 2010

Ora Pamantului - 27 Martie

Sambata in 27 martie la ora 20:30 se serbeaza Ora Pamantului.

Nu voi veni si eu cu sloganuri de genul STOP INCALZIRII GLOBALE, SALVATI RESURSELE NATURALE, si alte indemnuri din astea in esenta bine intentionate dar abordate intr-un mod ce are iz de utopie.

Insa ca si orice pasionat de astronomie stiu si eu cat de deranjanta este poluarea luminoasa care ma impiedica sa observ cerul instelat, motiv pentru care voi sustine si eu acest proiect: haideti sa stingem toti luminile sambata pentru o ora la 20:30 si daca este senin va indemn sa iesiti in oras si sa admirati cerul pentru ca in acest interval va fi oprit in anumite locuri si iluminatul public.

In speranta ca va fi senin, mai in toate orasele in care exista cluburi astronomice care se respecta, membrii acestora vor profita si vor iesi cu telescoapele in centru unde toti cei care vor dori sa "arunce un ochi pe cer" vor fi invitati sa se uite la diverse obiecte ceresti. In meniul de observatii la acea ora ar fi evident Luna, Marte, desi deja putin cam departe, Saturn, insa acum putin spectaculos deoarece in pozitia in care se afla in acest interval, inelele sale sunt "in dunga". Ar putea fi interesant M42 din constelatia Orion, Roiul dublu din Perseu, Roiurile din Auriga (M36, M37 si M38), Pleiade, M81 si M82 (desi lumina Lunii le mai reduce din spectaculozitate), poate si M3. Oricum pentru o ora acestea sunt mai mult decat suficiente.


Mai jos atasez afisul prin care invitatia Clubului Antares din Timisoara este oficializata. Daca e senin ne vedem sambata la 20:30 in P-ta Unirii unde la randul meu ii invit pe toti cei care iubesc cerul instelat la fel de mult precum iubesc cea mai frumoasa planeta: a noastra :)

Pe sambata,
Cer senin si zile insorite!


Digg it: here & aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu