Pagini

vineri, 21 mai 2010

Jupiter pierde o banda - gasitorului recompensa!


Banda emisferei sudice a gigantului sistemului solar dispare in mod misterios. Cunoscuta ca si SEB (South Equatorial Belt), banda formata din nori maronii este de latimea diametrului Pamantului si are lungimea de douazeci de ori cat acesta.

“In orice tip de telescop si chiar si printr-un binoclu de dimensiuni mai mari nota distinctiva a lui Jupiter consta in prezenta a doua benzi ecuatoriale contrastante”, spune astronomul amator Anthony Wesley din Australia. “Fiind copil imi amintesc cum le observam prin micul meu telescop refractor din gradina casei si erau foarte clare. Acum insa Jupiter privit printr-un telescop va aparea precum o planeta cu o singura banda – o priveliste foarte stranie”, remarca astronomul.

Wesley se numara printer observatorii veterani al gigantului si este cunoscut pentru descoperirea sa conform careia o cometa loveste planeta in 2009. Imi amintesc ca evenimentul avusese loc cu cateva saptamani inainte de a merge in muntii Vladeasa cu colegii mei astronomi si ca incercam cu telescoapele pe care le aveam sa observam pata aproape insesizabila aparuta in urma impactului. Astept cu nerabdare cerul senin pentru a vedea noua imagine a lui Jupiter care a inceput sa treaca prin acest stadiu de schimbare inca de pe la sfarsitul anului trecut, cand banda sudica incepea sa fie tot mai stearsa.

Wesley este de parere ca SEB nu a disparut propriu-zis ci se ascunde sub anumiti nori mai inalti.

“Este posibila formarea norilor Cirrus de amoniac care sa ascunda vederii banda sudica”. Pe Pamant norii Cirrus se formeaza doar la altitudini mari – intre 6000 si 8000 de metri, sunt albi si se compun din cristale de geata. Pe Jupiter se formeaza acelasi tip de nori, insa din cristale de amoniac (NH3), nu de apa (H2O).

“Ce ar putea sa cauzeze o asemenea eruptie de amoniac?” Wesley banuieste ca schimbarile din vantul global ar fi putut ridica materie bogata in amoniac in inaltimile inghetate ale SEB, pregatind un mediu favorabil formarii norilor inghetati de mare altitudine. “Mi-ar placea enorm sa pot trimite o sonda pana acolo pentru a afla ce se intampla” declara fascinat astronomul.

Intr-adevar atmosfera lui Jupiter este un loc misterios si explorarea ei ar putea oferi raspunsuri multor intrebari. Nimeni nu stie de exemplu de ce Marea Pata Rosie este rosie – sau ce anume sustine acea furtuna violenta de atatia ani. De asemenea, nicio teorie nu explica de ce benzile ecuatoriale gemene sunt de culoare maronie sau de ce disparitia uneia nu implica si disparitia celeilalte.

Aceasta nu este prima data cand se semnaleaza disparitia benzii. "SEB dispare la intervale neregulate cele mai recente momente fiind intre 1973-75, 1989-90, 1993, 2007, 2010”, spune John Rogers, director la British Astronomical Association's Jupiter Section. “Disparitia din 2007 a fost urmata de o revenire rapida, insa in alti ani SEB a fost mai mult absent decat prezent”, declara cercetatorul.

Revenirea benzii poate fi dramatica.

“Abia asteptam izbucnirea spectaculoasa a furtunilor si vartejurilor cand incepe procesul de revenire a benzii”, spune Rogers si continua, “Intotdeauna incepe dintr-un singur punct, de unde o furtuna se extinde rapid in jurul planetei, deseori acest eveniment devinind spectaculos chiar si pentru un astronom amator detinator de un telescop de dimensiuni medii. Cu toate acestea nu putem prezice cand sau unde va incepe aceasta. Bazandu-ne pe momente precedente putem spune ca poate fi oricand in urmatorii doi ani. Speram ca se va intampla candva in lunile urmatoare, astfel ca toata lumea sa poata observa evenimentul.”

“Eu voi observa de fiecare data cand voi avea ocazia”, declara Wesley. “Revenirea va fi mai degraba una brusca decat dramatica, cu grupuri de furtuni aparute doar in decursul unei saptamani care vor inconjura planeta”.

Oricine poate fi primul care sa observe revenirea SEB.

Jupiter straluceste acum pe cerul estic inainte de rasarit. harta cerului acum Indreptati-va telescoapele spre “steaua diminetii”... Sunteti siguri ca acela este Jupiter? Vanatoare placuta! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu