Pagini

marți, 15 iunie 2010

Rapsody in Black

In aceasta imagine dramatica se distinge silueta lui Saturn la data de 13.02.2010 si este transmisa de nava Cassini. Saturn eclipseaza Soarele, a carui lumina razbate doar prin partea superioara a atmosferei gigantului reflectandu-se pe planul superior al inelelor.

In Evul Mediu Saturn era cunoscut ca fiind zeul agriculturii, justitiei si dreptatii. Ceea ce face insa interesanta povestea mitologica a lui Saturn este Theogonia lui Hesiod (700 iH), in care poetul grec isi exprima viziunea mitologica despre creearea Universului si nasterea lui Zeus. Aici Saturn este fiul lui Caelus (echivalentul roman al lui Uranus), cerul si Terra (echivalentul roman pentru Gaia), pamantul.

Dorind sa isi depaseasca tatal cu orice pret, pentru care in decursul timpului cultivase o puternica ura, Saturn si-a ucis tatal prin castrare cu o secera. Din sangele astfel scurs s-a nascut o generatie de monstri numita "cei care merg in intuneric" si se credea ca au serpi in loc de par si ca plang cu sange. Astfel Saturn devine stapanul universului alaturi de sora sa, Ops, care i-a devenit si sotie. Lui Saturn insa i s-a prezis ca intr-o buna zi va fi invins si el de catre unul din fiii sai, iar pentru a preveni aceasta, isi devora fiecare copil imediat cum se nastea.

Rubens - Saturn devorandu-si fiul

Ops (echivalenta pentru Rheea) a decis insa ca pe cel de al saselea fiu al lor - Jupiter sa il ascunda in insula Creta. A invelit un bolovan in haine de copil si i l-a oferit lui Saturn, care nu a realizat inselaciunea si a devorat piatra crezand ca este copilul. Cand Jupiter a crescut a devenit purtatorul de cupe al tatalui sau. Cu ajutorul lui Gaia (bunica sa), Jupiter i-a dat tatalui sau o potiune prin care acesta i-a scuipat inapoi pe toti cei cinci fii ai sai pe care ii inghitise: Vesta, Ceres, Juno, Pluto si Neptun.

Atunci a inceput un razboi titanic ce aproape a distrus Universul, in care Jupiter alaturi de monstrul cu sapte capete si de titanul Prometeu invinge ajungand stapanul suprem al Olimpului. Saturn si fratii sai au fost inchisi intr-o regiune intunecata la capatul Pamantului numita Tartarus.

Cu un asemenea trecut Saturn ca si personaj mitologic imbraca hainele faptelor sale aparand in mintea poetilor caracterizat ca fiind malefic, crud, rasturnator al ordinii Universului infruntand si sfidand divinitatea.

Ca fapt divers se stie ca planetele dau nume zilelor din saptamana. Astfel, Saturn, cea de a sasea zi da numele zilei de sambata (Saturday), fiind chiar inainte de ziua Soarelui (Sunday).

In mod ciudat imaginea a fost luata in data de 13.02.2010, intr-o zi de sambata :)